Aquesta seu electrònica està en procés de construcció. Disculpeu les molèsties i torneu a visitar-nos properament.
Data i hora oficial: dissabte 05 de juliol de 2025, 19:01:04
La meva carpeta

Accés a la informació pública

Què és la transparència?

La transparència és un dels principis que han de regir l’actuació de l’Administració pública, d’acord amb l’article 2 de l’Ordinació del 30-6-2022 d’administració electrònica. En virtut d’aquest principi, el Comú ha de posar a disposició de la ciutadania determinada informació per tal que aquesta pugui supervisar i participar en els assumptes públics. Aquest mecanisme permet prevenir la corrupció i afavoreix la rendició de comptes.

Així mateix, l’article 4 de la Llei 33/2021, del 2 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i govern obert regula els apartats que el Comú ha de publicar i actualitzar de forma periòdica. En el cas que el ciutadà no trobi aquests continguts o desitgi obtenir altra informació en poder del Comú, pot exercir el seu dret d’accés a la informació pública, a través del procediment establert en el Decret 454/2022, del 9-11-2022, d’aprovació del Reglament que regula el procediment per a l’accés a la informació pública.

Com s’exerceix el dret d’accés a la informació pública?

En conformitat amb l’article 3.4 del Decret 454/2022 mencionat, els comuns, d’acord amb les competències que els atorga la Llei qualificada de competències dels comuns, estableixen l’organització i el funcionament de la gestió, la resolució i la notificació de les sol·licituds d’accés a la informació de què disposin directament els comuns o els òrgans i entitats que en depenen, i també de la corresponent a les entitats associatives i fundacions creades per ells, així com les societats públiques comunals que disposin de la informació pública sol·licitada, sense més limitacions que les establertes per la Llei 33/2021.

Per tal que la ciutadania pugui fer arribar les seves sol·licituds d’accés a la informació pública al Comú, s’habilitarà properament un tràmit específic en el Portal de Tràmits del Comú. Fins llavors, es pot fer arribar la petició a través de la sol·licitud genèrica, indicant la informació pública de la qual se sol·licita l’accés. Es recomana concretar l’àmbit i la informació objecte de la sol·licitud de la manera més precisa possible per facilitar la recerca, però no és necessari indicar cap document ni expedient concret.

A partir de la recepció de la sol·licitud, ja sigui electrònica o presencial, el personal del Comú la inscriurà en el Registre de consultes d’informació pública i valorarà si reuneix alguna de les causes d’inadmissió establertes a l’article 13.4 de la Llei 33/2021. El termini màxim per resoldre és de dos mesos, però es pot prorrogar un mes en els casos que el volum o la complexitat de la informació sol·licitada ho requereixi. La resolució es notificarà a la persona interessada i als possibles tercers afectats. Les resolucions desfavorables –és a dir, les denegatòries, les que concedeixen l’accés parcial o les que ho fan a través d’una modalitat diferent de la sol·licitada– hauran de ser motivades. En cas que sigui una resolució favorable, s’indicarà l’enllaç o la forma d’accedir a la informació pública en el format que hagi estat demanada.

En cas d’obtenir una denegació a la petició d’accés a la informació pública, quins recursos es poden interposar?

Quan es tracta d’actes dels comuns o dels òrgans i entitats que en depenen en matèria d’accés a la informació pública, l’article 4.4 del Decret 454/2022 estableix que es poden recórrer directament davant la jurisdicció administrativa en la forma i els terminis establerts per la llei que regula el procediment davant d’aquesta jurisdicció, sense perjudici de la possibilitat d’interposar el recurs administratiu previ davant del Consell de Comú, llevat el cas que una Ordinació del Comú atribueixi aquesta competència a un òrgan específic, d'acord amb el que estableix l'article 129 de la Llei 14/2023, del 3 de juliol, del text consolidat del Codi de l’Administració.